Η υγιεινή διατροφή αυξάνει το μέσο όρο ζωής, βελτιώνει την ποιότητά της και αυξάνει εντυπωσιακά τη σωματική και πνευματική απόδοση του ατόμου.

Σήμερα, η σχέση καλής υγείας και υγιεινής διατροφής είναι ισχυρότερη από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Οι πρώτες αιτίες θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως είναι και η Ελλάδα, είναι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και τα ατυχήματα. Μεγάλο ποσοστό εκ των οποίων επηρεάζονται από την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής.

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι η τροφή δεν είναι μόνο σωματική ανάγκη, δεν είναι μόνο καλή υγεία αλλά και μεγάλη ευχαρίστηση. Επομένως, γνωρίζοντας τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, τις πηγές προέλευσής τους αλλά και το ρόλο τους μπορούμε να συνδιάσουμε τόσο την καλή υγεία όσο και την ευχαρίστηση.