Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ή αλλιώς Α.Π.Ε.) είναι εκείνες οι μορφές ενέργειας οι οποίες παράγονται από φυσικές διαδικασίες όπως ο άνεμος, η ηλιακή ακτινοβολία. η γεωθερμία κ.α.

Χαρακτηρίζονται επίσης και ως «Ήπιες Μορφές Ενέργειας» ή «Πράσινη Ενέργεια», ιδιότητες που τους αποδίδονται εξαιτίας του γεγονότος ότι για την εκμετάλλευσή τους δεν απαιτούνται ενεργητικές παρεμβάσεις όπως εξόρυξη, άντληση ή καύση (πράγμα που συμβαίνει με τις συμβατικές πηγές ενέργειας) αλλά η εκμετάλλευση της ροής ενέργειας που υφίσταται στην Φύση.

Επιπλέον πρόκειται για μορφές ενέργειας «φιλικές» στο περιβάλλον που δεν το ρυπαίνουν με βλαβερά αέρια η στερεά παραπροϊόντα (π.χ. COx, SOx, χλωροφθοράνθρακες κ.α.) και για αυτό χαρακτηρίζονται και ως «Πράσινες Μορφές Ενέργειας».

Με τον τρόπο αυτό οι Α.Π.Ε καθιστώνται ως μελλοντική λύση των οικολογικών κινδύνων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας αλλά και εξαιτίας της ενδεχόμενης έλλειψης συμβατικών ενεργειακών πόρων όπως το πετρέλαιο, θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών.