H Βιολογία Α Λυκείου, έχει ως αντικείμενό της, τον οργανισμό του ανθρώπου. Το συγκεκριμένο μάθημα, εκτός από τις γνώσεις που θα σου προσφέρει, θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις επιστημονικό τρόπο σκέψης για την επίλυση προβλημάτων, αλλά και ικανότητα αναζήτησης πληροφοριών, ταξινόμησης και αξιολόγησης τους.
Επιπλέον, θα αποκτήσεις δεξιότητες, αλλά και ικανότητα να πραγματοποιείς μετρήσεις, να εκτελείς πειράματα που έχουν σχέση με το υπό μελέτη αντικείμενο και να χρησιμοποιείς όργανα όπως για παράδειγμα οπτικό μικροσκόπιο.
Σύμφωνα με τη διδακτέα ύλη του σχολικού έτους 2017-2018 στην ύλη περιλαμβάνονται τέσσερα κεφάλαια: το 1, 3 ,9 και το 12. Συγκεκριμένα:

Το κεφάλαιο 1 αναφέρεται στην οργάνωση του ανθρώπινου σώματος (κύτταρα, ιστοί, όργανα, συστήματα οργάνων).
Tο κεφάλαιο 3 περιγράφει το κυκλοφορικό σύστημα, το οποίο σχετίζεται τόσο με τη διανομή των συστατικών σε όλα τα κύτταρα του σώματος. όσο και με τη δομή και λειτουργία της καρδιάς, αιμοφόρων αγγείων και αίμα.
Το κεφάλαιο 9 παρουσιάζει το νευρικό σύστημα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στο συντονισμό όλων των λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού
Το κεφάλαιο 12 αναφέρεται στο αναπαραγωγικό σύστημα, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διαιώνιση του είδους.