Ιμάντες

Από Το wiki του σεμιναρίου
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ιμάντες Σε περιπτώσεις που η απόσταση των ατράκτων που πρέπει να μεταφερθεί η ροπή είναι μεγάλη, για άμεση μετάδοση της κίνησης (οδοντωτοί τροχοί), χρησιμοποιούμαι έμμεσους τρόπους συνεργασίας των τροχών με την βοήθεια ενός μέσου όπως ιμάντες και αλυσίδες. Η ιμαντοκίνηση είναι ο οικονομικότερος τρόπος μετάδοσης της κίνησης χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις συντήρησης εκτός από την σχετική καθαριότητα των αυλακώσεων των τροχαλιών. Απαιτεί όμως προσεκτική μελέτη και εφαρμογή των οδηγιών των κατασκευαστών. Στην απλή της μορφή αποτελείται από δύο τροχαλίες και έναν ιμάντα που τις συνδέει. Οι τροχαλίες είναι ολόσωμα τύμπανα ή δίσκοι που στο κέντρο τους έχουν διαμορφωμένη την πλήμνη για την σύνδεση τροχαλίας-ατράκτου, το σώμα και την εξωτερική τους στεφάνη που πάνω της υπάρχουν ειδικές διαμορφώσεις όπως αυλάκια για τους ιμάντες κλπ. Για το καλύτερο τέντωμα του ιμάντα χρησιμοποιείται ο τανυστήρας

Imantes 1.jpg

Ο τανυστήρας είναι ένας τροχός που γυρίζει ελεύθερα και τοποθετείται ώστε να πιέζει τον ελκόμενο κλάδο. Έτσι αυξάνεται η τάνυση, μεγαλώνει το τόξο επαφής ενώ έχουμε μικρότερες καταπονήσεις των εδράνων και των ατράκτων και εξασφαλίζουμε καλύτερη λειτουργία. Με τη βοήθειά τους εξασφαλίζουμε σχέσεις μετάδοσης μεγαλύτερες από 1/6 και μικρότερες αποστάσεις των αξόνων των τροχαλιών. Οι ιμάντες ανάλογα με τη διατομή τους διακρίνονται σε: 1. Επίπεδους ιμάντες που έχουν ορθογωνική διατομή και εργάζονται σε επίπεδες – ελαφρά κυρτές τροχαλίες για καλύτερη πρόσφυση μια και ο ιμάντας έλκεται στα σημεία που έχουν μεγαλύτερη τάνυση δηλαδή στο μέσο της στεφάνης.

Imantes 2.jpg

Η επιφάνεια του επίπεδου ιμάντα είναι: Αιμ=b*s Το πλάτος b1 της στεφάνης υπολογίζεται από τον τύπο b1=1.1*b+10mm b = το πλάτος του ιμάντα. Οι επίπεδοι ιμάντες κατασκευάζονται είτε υφαντοί υφασμένοι με διάφορα φυτικά ή συνθετικά νήματα είτε συνηθέστερα δερμάτινοι μια και το δέρμα έχει μεγαλύτερο συντελεστή τριβής με τα μέταλλα της στεφάνης. Ακόμη κατασκευάζονται και ελαστικοί με βαμβακερά πλέγματα, με ταυτόχρονη θέρμανση και πίεση – βουλκανιζάρισμα. 2. Τραπεζοειδής ιμάντες χρησιμοποιούνται περισσότερο σήμερα.

Imantes 3.jpg


Στο πάνω μέρος της τραπεζοειδούς διατομής τους και μέσα από την επένδυση φέρουν χορδές από πολυεστέρες εμποτισμένους σε ελαστικό για να μπορούν να αντέχουν στις εφελκυστικές δυνάμεις που αναπτύσσονται. Η βάση του κατασκευάζεται από συνθετικό ελαστικό και καλύπτονται με ανθεκτικό ελαστικό για να προστατευτούν οι χορδές από την υγρασία, φθορές κλπ. Οι τραπεζοειδής ιμάντες πλεονεκτούν έναντι των επίπεδων λόγω του σχήματός τους και της σφηνοειδούς κατατομής τους, δημιουργούν επιφάνειες επαφής που σχηματίζουν οξεία γωνία με το επίπεδο των αρχικών τάσεων, έναντι των 90ο για τους επίπεδους. Έτσι οι κάθετες δυνάμεις στις πλευρικές επιφάνειες του αυλακιού είναι μεγαλύτερες και επομένως και η τριβή με την τροχαλία είναι μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη που επιτυγχάνεται στους επίπεδους ιμάντες, για την ίδια αρχική τάνυση. Γι αυτό η περιφερειακή δύναμη και η μεταφερόμενη ισχύς είναι μεγαλύτερες και η μετάδοση πιο ασφαλής από πλευράς ολίσθησης. 3. Κυκλικοί ιμάντες και 4. Ειδικούς (με οδοντώσεις) που οι χορδές τους μπορεί να είναι από χαλύβδινα σύρματα ή ίνες γυαλιού με ελικοειδές πλέξιμο τα δόντια από ελαστικό μεσαίας σκληρότητας και η επένδυσή τους κυρίως από πολυουρεθάνη που έχει μικρό συντελεστή τριβής με τις τροχαλίες.

Imantes 4.jpg

Με την ιμαντοκίνηση επιτυγχάνουμε την μετάδοση της ροπής από την κινητήρια στην κινούμενη άτρακτο με δυνατότητα διατήρησης, αύξησης, μείωσης των στροφών αλλά και σε ειδικές περιπτώσεις αλλαγής της φοράς περιστροφής ή όταν οι άξονες είναι ασύμβατοι έως και ασύμβατα κάθετοι λόγω της ελαστικότητας των ιμάντων.

Μπορούμε ακόμη να καλύψουμε ταχύτητες περιστροφής από 2 έως 60 m/sec με καλύτερη απόδοση στις υψηλές, αλλά σε ισχύ μέχρι το πολύ 2.000 PS. Από αυτή την ισχύ και πάνω είναι απαραίτητη για την μεταφορά της ροπής η αλυσοκίνηση.